fbpx
Myrthe Lisanne

De afgelopen tijd heb ik alles waar ik mee bezig was losgelaten.

Ik voelde dat ik al een lange tijd aan het wegrennen was voor een zwaarte en leegte. Ik voelde me onvrij en was continu op zoek naar lichtheid en vrijheid. Overal.

Ik ben naar de ruimte gereisd en diep naar de onderwereld om daar mijn vrijheid en de lichtheid te zoeken.

Nergens vond ik het.

Ik zocht op de verkeerde plek.

Ik zocht het buiten mezelf en probeerde krampachtig aan alles wat ik maar kon bedenken, vast te houden.

Zou dit dan mijn vrijheid zijn? Zou dit me dan bevrijden van de zwaarte, de leegte en de emoties die ik voelde? Zou dit me dan bevrijden van mijn gevoeligheid? Van niet mezelf durven zijn of uiten? Zou dit me dan bevrijden van aardse logge vaste systemen en dogma’s?

Tot ik alles had geprobeerd. Echt alles. Wat een avontuur.

Toen ontdekte ik: er is geen uitweg uit dit alles. Het is nergens vrijer dan hier waar ik nu ben, het is nergens mooier, groter, ruimtelijker of vrijer dan waar ik nu sta.

Dat was het nooit, is het nooit geweest en zal het nooit zijn.

Vrijheid ligt namelijk niet in verleden of toekomst. Vrijheid ligt niet buiten mij, of ons. De vrijheid ligt binnenin mij.

Er is geen uitweg omdat de enige weg de weg naar binnen is.

Door alle zwaarte heen, alle emoties heen, naar kwetsbaarheid, naar binnen. Naar de stilte en in volledige overgave en het allerbelangrijkste: stoppen met verdoven en starten met voelen.

Voel de pijn maar, voel het verdriet maar, voel de depressie maar, voel je angst maar. Voel het maar en zak erdoorheen. Wat ligt er onder alles verscholen?

Vrijheid. Ruimte. Thuiskomen. Rust.

Op het moment dat je alles loslaat, alles verliest, je overgeeft en je emoties laat stromen, ben je even helemaal niets meer, niemand meer. Je bent leeg, klaar, op, moe.

Je staat stil. Je beweegt niet meer, je bent gewoon.

Er is zoveel ruimte dat het beangstigend kan aanvoelen, maar als je je durft over te geven aan die angst voor de leegte en aan de leegte zelf, ontstaat er iets prachtigs.

Leegte wordt ruimte en ruimte wordt vrijheid. Vrijheid wordt schoonheid en schoonheid wordt de hemel op aarde.