fbpx

Blijf je wel eens bewust nuchter? 

En dan bedoel ik niet nuchter als in even niet drinken, maar nuchter als in: een hele sterke emotie voelen en die echt toelaten. 

Stel, je voelt een hele sterke negatieve emotie. Je weet dat als je de emotie toestaat, dat hij heftig gaat zijn. Je wil er eigenlijk hard van wegrennen, de emotie verdoven. Jezelf verdoven. 

Je hebt dan 2 keuzes. 

1. Ervoor kiezen om de emotie te verdoven, het niet te voelen. Dit kan bijv. door een film of serie te kijken, een boek te lezen of door social media scrollen. Of natuurlijk letterlijk alcohol te nuttigen, iets slechts te eten of drugs te gebruiken. Zoiets doen leidt je af van je eigen hoofd en zorgt er zelfs voor dat je even niets meer voelt of dat je je met de emoties, levens en struggles van anderen bezig kunt houden. 

Zo stel je het ervaren van je eigen emotie(s) uit. 

Uiteraard kan het soms geen kwaad om jezelf te verdoven, maar weet dat dit te lang doen ervoor zorgt dat je je langere tijd onrustig, ongelukkig en incompleet zult voelen. 

Het 2e dat je kunt doen is er bewust voor kiezen om nuchter te blijven. Om je niet te verdoven met middelen, tv/netflix, boeken of social media. Je kiest ervoor om je emotie te voelen, het te aanvaarden, aan te gaan. Het voelt onprettig, onwennig, eenzaam. Soms doet het zeer. Je ervaart weerstand in je hele lijf. Onrust, stress. Tot je bij de kern bent en kunt ontladen. Dan lucht het op. Opent het. Creëert het ruimte. Ruimte om te zien en te ervaren waar de emotie vandaan komt. Ruimte om te voelen waarom deze emotie zich aandient. Ruimte om de emotie te herkennen en te begrijpen. Zodat je weer in balans kunt komen, je emotie een plek kunt geven en je je beter kunt voelen. 

Hoe je dat doet, nuchter blijven? Je emotie doorvoelen, ervaren en aanvaarden? 

Allereerst door er bewust voor te kiezen om je emotie aan te gaan. Ten tweede door te verstillen, naar binnen te keren en luisteren. Je emoties bewust oproepen. Hoe? Door bijv. meditatie en muziek, door voice healing. Door visualisatie. Meditatie en muziek die ervoor zorgen dat je emoties aan de oppervlakte komen en dat je kunt ontladen en dat je jouw negatieve emotie(s) kunt uiten. Je begrijpt jezelf hierdoor beter, voelt je letterlijk lichter en de rust keert terug.

Waarom meditatie en muziek? Muziek resoneert sterk met gevoel en emoties. De emotie in de muziek zoekt jouw emotie op. Soort zoekt soort zeg maar ;). Het heft elkaar dan op. Zoiets als min en min is plus. Muziek opent je hart en je innerlijke wereld en laat je emotie(s) vrij. 

Luister naar muziek. Verstil. Mediteer. Visualiseer. Keer naar binnen en vindt daar weer rust. 

Wil je eens ervaren wat muziek en meditatie met je kan doen?

Check dan mijn voice healing & meditation podcast!

Veel liefs en luisterplezier,
Myrthe Lisanne